Σχολικά συγκροτήματα δίπλα σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Σχολικά συγκροτήματα δίπλα σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Αρ. Πρωτ. 6599/24.11.2010

Προς Υπουργούς:

- Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

- Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η γειτνίαση αρκετών σχολικών συγκροτημάτων με κεραίες κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες εκπέμπουν υψηλά ποσοστά ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Συγκεκριμένα, στο νομό Θεσσαλονίκης τρία από τα επτά σχολεία, στα οποία έγιναν σχετικές μετρήσεις, βρέθηκαν κοντά στο όριο της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Τα υψηλότερα ποσοστά εντοπίστηκαν στο 3ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, ενώ ακολουθούν το 4ο Δημοτικό Σχολείο Πυλαίας και το 3ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης.

Τα στοιχεία αυτά ανησυχούν ιδιαίτερα τους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων που βρίσκονται κοντά σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία, όμως προκαλεί το γεγονός ότι σε ορισμένα από τα σχολικά συγκροτήματα η ακτινοβολία που εντοπίστηκε ξεπερνά το όριο που θέτει η Ε.Ε. Τα συναρμόδια Υπουργεία οφείλουν να επιληφθούν του θέματος και να λάβουν τα ανάλογα μέτρα, ακόμη και σύσταση προς τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, καθώς το θέμα χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Δεν είναι δυνατόν μαθητές να πηγαίνουν καθημερινά σε σχολεία, στα οποία ο κίνδυνος ακτινοβολίας είναι μεγάλος.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν τα συναρμόδια Υπουργεία, έτσι ώστε να αντιμετωπισθεί το θέμα της υψηλής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, που εκπέμπουν κεραίες κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες βρίσκονται πλησίον σχολικών συγκροτημάτων;

Απαντήσεις Υπουργείων